MENU
Greek (Greece)English (United Kingdom)
asop rodia ellinikaasop rodia ellinikaellinika rodia

Συνταγές

Ψητό κοτόπουλο με κολοκύθα και ρόδι

Χρόνος: 1 ώρα
Μερίδα: οικογενειακή

Ψητό κοτόπουλο με κολοκύθα και ρόδι

Υλικά:

  • 8 μπούτια κοτόπουλου
  • ½ φλιτζάνι νερό
  • 500 γρ κολοκύθα, αποφλοιωμένη και κομμένη σε φέτες
  • ¼ φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 8 σκελίδες σκόρδο
  • Λίγα κλαδάκια δεντρολίβανο
  • 1 κουταλάκι του γλυκού μελάσα ροδιού*
  • ½ κουταλάκι αλάτι
  • Μια πρέζα μαϊντανό
  • πιπέρι
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • Λίγα κλαδάκια δεντρολίβανο
  • 1 κουταλάκι του γλυκού μελάσα ροδιού*
  • ½ κουταλάκι αλάτι
  • Μια πρέζα πιπέρι
  • 2 κ.σ. μαιντανό
  • *Για τη σπιτική Μελάσα
  • 3 1/2 φλιτζάνια ‏Χυμός ρόδι ΑΣΟΠ
  • 1/2 φλιτζάνι ‏Ζάχαρη
  • 1/2 φλιτζάνι ‏Χυμός λεμονιού

Εκτέλεση:

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς. Πλένουμε τα μπούτια κοτόπουλου και τα βάζουμε σε ένα αντικολλητικό τηγάνι. Ρίχνουμε μισό φλυτζάνι νερό και ψήνουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσει. Μεταφέρουμε τα μπούτια σε μια κατσαρόλα και χωρίζουμε το ζωμό από το τηγάνι σε ένα φλυτζάνι. Ρίχνουμε το μισό ελαιόλαδο στην κατσαρόλα και τσιγαρίζουμε τα μπούτια κοτόπουλου από όλες τις πλευρές. Σοτάρουμε την κολοκύθα για 10 λεπτά και μεταφέρουμε όλα τα υλικά σε ταψί.

Ρίχνουμε από πάνω το δενδρολίβανο, τις σκελίδες σκόρδου, αλάτι και πιπέρι. Ψήνουμε σε ένα κατσαρολάκι το ζωμό, το υπόλοιπο λάδι και τη μελάσα ροδιού ωσότου καραμελώσει.

Περιχύνουμε με τη σάλτσα το κοτόπουλο και την κολοκύθα στο ταψί και ψήνουμε στο φούρνο για 20-30 λεπτά.

Για τη μελάσα

Για  μία κούπα: Ρίχνουμε το χυμό ροδιού, τη ζάχαρη και το χυμό λεμονιού σε μια κατσαρόλα και ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά. Αφήνουμε να πάρει βράση, ανακατεύοντας για να διαλυθεί η ζάχαρη. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για περίπου μία ώρα, ανακατεύοντας κατά διαστήματα. Ρίχνουμε το μίγμα σε αποστειρωμένο βάζο και αποθηκεύουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 6 μήνες.