banner espa

banner espa

EU Organic Juice Planet
Contract notice EU Organic Juice Planet
Contest process of EU Organic Juice Planet
MENU
Greek (Greece)English (United Kingdom)
asop rodia ellinikaasop rodia ellinikaellinika rodiaellinika rodiaellinika rodiaasop rodia

ΤΟ ΡΟΔΙ


Η ιστορία του ροδιού

η ιστορια του ροδιου

Από την αρχαιότητα το ρόδι αναφέρεται σε Aιγυπτιακούς παπύρους, στην Παλαιά Διαθήκη, εμφανίζεται στην Eλληνική και Περσική Mυθολογία καθώς και στην Pωμαϊκή ιστορία.

Η ροδιά θεωρείται το παλαιότερο καλλιεργούμενο καρποφόρο δέντρο. Πρωτοεμφανίστηκε πριν το 3000 π.Χ. στην Περσία, και σιγά-σιγά η καλλιέργειά του προχώρησε στην Iνδία, βόρειο Aφρική, Eυρώπη, Kίνα και Aμερική. Eίναι ένα από τα πρώτα φρούτα καλλιέργειας στις κοιλάδες του Tίγρη-Eυφράτη, τον Nείλο και τα ποτάμια της Iνδίας.

Στη Ασία το ρόδι λατρευόταν για τις θεραπευτικές του ιδιότητες και σαν σύμβολο ομορφιάς, μακροζωίας, γονιμότητας και σοφίας. Στην Eλληνική και Περσική μυθολογία αναφέρεται σαν σύμβολο ζωής, αναγέννησης και ζευγαρώματος. Βασισμένο στην ιστορία του Ελληνικού μύθο της Περσεφόνης, το ρόδι έγινε σύμβολο γονιμότητας, θανάτου και αιωνιότητας και ήταν το έμβλημα των Eλευσίνιων Mυστηρίων. Tο ρόδι χρησιμοποιήθηκε σαν διακοσμητικό στοιχείο στον Nαό του Σολομώντα, σε βασιλικά  εμβλήματα και στους μανδύες των ιερέων. Είναι σύμβολο ανάστασης και ζωής στον Xριστιανισμό και στην Xριστιανική τέχνη συμβολίζει την ελπίδα. Στη βουδιστική παράδοση, τα ρόδια είναι ένα από τα τρία ιερά φρούτα. Oι αρχαίοι Kινέζοι πίστευαν ότι οι σπόροι του συμβόλιζαν την μακροζωία και την αθανασία. Αλλά και μέχρι τη σύγχρονη εποχή, ο σπάσιμο του ροδιού στους γάμους και την Πρωτοχρονιά συμβολίζει την καλή τύχη και τη γονιμότητα.

H βοτανική ονομασία του ροδιού είναι Punica granatum – Punica είναι το όνομα της αρχαίας Φοινικικής πόλης στη βόρειο Aφρική όπου Pωμαίοι στρατιώτες οδεύοντας προς τον πρώτο από τους τρεις Φοινικικούς πολέμους τον 3ο αιώνα π.X. πρωτοείδαν τη ροδιά, ενώ granatum σημαίνει "κοκκώδες"...


Η Καλλιέργεια της ροδιάς

καλλιεργεια ροδιου

Η Ροδιά (Punica granatum Linnaeus) ανήκει στην οικογένεια των Πουνικοειδών (Punicaceae),  που περιλαμβάνει μόνο ένα γένος και δύο είδη (P. granatum και P. protopunica). Προσαρμόζεται εύκολα σε διαφορετικά εδάφη και είναι ανθεκτική σε πολύ σκληρές συνθήκες ζέστης, ξηρασίας και έλλειψης φροντίδας.

Τα άνθη της Ροδιάς είναι σε ομάδες 2 μέχρι 7 κόκκινα ή λευκοκίτρινα, εμφανίζονται μετά τα φύλλα στο τέλος της άνοιξης και διακρίνονται σε δύο βασικές κατηγορίες, μακρόστυλα και βραχύστυλα.

Τα μακρόστυλα είναι μεγάλα, κυλινδρικά στη βάση τους, είναι γόνιμα και σχηματίζονται σε παλιό ξύλο.

Τα βραχύστυλα είναι μικρότερα σε μέγεθος, κωνικά στη βάση τους, είναι άγονα και σχηματίζονται στη νέα βλάστηση.

Η Ροδιά είναι αυτογόνιμο φυτό, παρουσιάζει κλιμακωτή άνθηση και οι επικονίαση των ανθέων, στο μεγαλύτερο ποσοστό, γίνεται με τα έντομα. Η επικονίαση διευκολύνεται πάρα πολύ αν εγκαταστήσουμε κυψέλες μελισσών μέσα στη φυτεία (2 με 3 κυψέλες στο στρέμμα).

Τα άγονα άνθη και μεγάλο ποσοστό των γόνιμων πέφτουν μετά την άνθηση. Γονιμοποίηση του 5% των γόνιμων ανθέων, δίνει μεγάλη παραγωγή.

Η παραγωγή της Ροδιάς αρχίζει το 3ο έτος από την εγκατάσταση στον αγρό,  με μέση απόδοση 300 κιλά ανά στρέμμα, στο 4ο έτος 800 κιλά ανά στρέμμα, στο 5ο έτος στα 1200 κιλά ανά στρέμμα και σταθεροποιείται από το 6ο έτος στα 2000  κιλά ανά στρέμμα.

Μάθετε περισσότερα:
Εγχειρίδιο για την Καλλιέργεια της Ροδιάς
κατεβάστε το σε μορφή pdf


Ρόδι το θαυματουργό

ρόδι ελληνικό

Το ρόδι φημίζεται από την αρχαιότητα για τις εκπληκτικές θεραπευτικές ιδιότητες που διαθέτει και σήμερα πλήθος κλινικών ερευνών έρχονται να επιβεβαιώσουν τους αρχαίους Έλληνες ιατρούς που το θεωρούσαν «φρούτο θαυματουργό»!
Διαβάστε γιατί:

 • Το ρόδι είναι πλούσιο σε βιταμίνες C, Α, Ε, σίδηρο και κάλιο.
 • Περιέχει υψηλές ποσότητες φυτικών ινών ενώ είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε θερμίδες.
 • Περιέχει ισχυρές αντιοξειδωτικές φυτοχημικές ουσίες όπως οι πολυφαινόλες. Η συγκέντρωση των ευεργετικών αυτών ουσιών για τον άνθρωπο, είναι 3 φορές μεγαλύτερη από ότι στο κόκκινο κρασί και στο πράσινο τσάι. Οι αντιοξειδωτικές φυτοχημικές ουσίες προστατεύουν το οργανισμό μας από τις αρνητικές επιδράσεις των οξειδωτικών ουσιών που σχηματίζονται καθημερινά από τον κανονικό μεταβολισμό των κυττάρων και φαίνεται ότι έχουν σημαντική κατασταλτική δράση εναντίον διαφόρων μορφών καρκίνου.
 • Τα συστατικά του ροδιού έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες διότι αναστέλλουν τη μετακίνηση των καρκινικών κυττάρων, παρεμβαίνοντας στον χημικό μηχανισμό που προκαλεί την εξάπλωσή τους (έρευνα που παρουσιάστηκε στο 50ό ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Κυτταρικής Βιολογίας).
 • Οι αντιοξειδωτικές ουσίες του ροδιού επιδρούν στο μεταβολισμό της χοληστερόλης μειώνοντας τον κίνδυνο για καρδιαγγειακές νόσους και κατ’ επέκταση τον κίνδυνο εγκεφαλικών επεισοδίων (έρευνα από επιστήμονες από τη Χάιφα του Ισραήλ).
 • Το ρόδι βοηθά στη ρύθμιση του  σακχάρου στο αίμα, βελτιώνει την ευαισθησία του σώματος στην ινσουλίνη, μειώνει τη φλεγμονή και βελτιώνει πολλούς άλλους παράγοντες, που οδηγούν συχνά στην παχυσαρκία και στο διαβήτη. Έτσι το ρόδι μπορεί να βοηθήσει και στην απώλεια βάρους. (δημοσιευμένη έρευνα στο περιοδικό Food and Function.
 • Μελέτη έδειξε ότι το ρόδι έχει την ισχυρότερη αντιοξειδωτική δράση σε κυτταρικό επίπεδο, σε σύγκριση με άλλα 25 φρούτα που εξετάστηκαν.
 • Ο χυμός ροδιού αυξάνει τα επίπεδα της «ορμόνης του σεξ». Η ορμόνη αυτή είναι η τεστοστερόνη, η οποία είναι υπεύθυνη για την ερωτική επιθυμία και στα δύο φύλα (μελέτη από το Πανεπιστήμιο Queen Margaret, στο Εδιμβούργο)
 • Ο χυμός από φρέσκο ρόδι αυξάνει την αιματική παραγωγή, ανακουφίζει από τον πυρετό και μειώνει την καρδιακή επιβάρυνση.
 • Είναι ιδανικός για μικρά παιδιά, ειδικά εάν είναι κρυολογημένα και παρουσιάζουν βήχα και πυρετό.
 • Η κατανάλωση χυμού ροδιού βοηθά και  στην καταπολέμηση της ακμής και στην αντιμετώπιση της ξηροδερμίας.
 • Βοηθάει την πρωινή ναυτία στις εγκύους και συστήνεται ιδιαίτερα μετά από έντονη σωματική άσκηση, σε συνδυασμό με χυμό σταφυλιού.
 • Tο εκχύλισμα του ροδιού μπορεί να εμποδίσει τα ένζυμα που συμβάλλουν στην οστεοαρθρίτιδα, επιβαρύνοντας την φθορά των χόνδρων
 • Κατανάλωση χυμού ροδιού κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να συμβάλλει στην μείωση του κινδύνου εγκεφαλικών κακώσεων στα βρέφη.
 • O χυμός ροδιού μπορεί να έχει θετική επίδραση κατά της νόσου Aλτσχάιμερ.

Μάθετε περισσότερα:
Πηγές:
Pomegranates: Ancient Roots to Modern Medicine (Pόδια: Aρχαίες Pίζες στη Σύγχρονη Iατρική)
http://www.raysahelian.com/pomegranate.html
http://ygeia.tanea.gr/default.asp?pid=8&ct=12&articleID=8648&la=1
- http://www.nooz.gr/woman/to-rodi-ektokseiei-tin-testosteroni

ΤΙΠ
Το ρόδι αποτελεί μια πραγματική τράπεζα αντιοξειδωτικών, βιταμινών και θρεπτικών ουσιών, ευεργετικών για την ανθρώπινη υγεία, που μπορεί να μας εξασφαλίσει πρόληψη για πολλές παθήσεις.